Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Beslut
Frågor

 
Kyrkomötet
Motion 2007:59
av Seth Henriksson
 
 
Vilket är bästa namnet för Svenska kyrkan?
 

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att göra en förutsättningslös omprövning av namnet på trossamfundet Svenska kyrkan samt att redovisa sina överväganden och slutsatser till Kyrkomötet beträffande vilket namn/vilka namn som är lämpliga att använda för Svenska kyrkan i dag.

Motivering

Inledning till kyrkoordningen:

Svenska kyrkans identitet som ett trossamfund med evangelisk-luthersk bekännelse kan härledas till reformationen av den svenska kyrkoprovinsen. Den bekännelsen antogs slutligt vid Uppsala möte 1593 i ett beslut som innefattade 1571 års kyrkoordning. Kontinuiteten tillbaka framgår av att den evangelisk-lutherska bekännelsen är grundad i Guds ord samt innehåller de ekumeniska trosbekännelserna från fornkyrkan och den augsburgska bekännelsen som skrevs inom den odelade västkyrkans ram.

Svenska kyrkans benämning torde av statsmakten uppfattas som en intern kyrklig fråga så länge en eventuell namnändring inte syftar till eller antyder någon vilja att förändra trossamfundets identitet eller självuppfattning. Om det krävs lagändringar för namnbyte eller namnalternativ får Kyrkomötet skriva till riksdagen och begära denna ändring av lagen om Svenska kyrkan (1998:1591) och av regeringsformen 8 kap. 6 §. Svenska kyrkans namn måste väl Kyrkomötet få bestämma över efter skilsmässan 2000.

Vår kyrka verkar inte bara i landet Sverige utan på många platser och områden på vår jord. Svenska kyrkan är en del av den världsvida kyrkan – den globala kyrkan, valet av benämning bör beakta detta förhållande.

Den som på Internet söker på exempelvis Finska kyrkan hittar en kyrkobyggnad i Stockholm. I Finland och i många andra länder finns ofta en inledande del i kyrkornas namn som markerar den teologiska profilen, som Evangelisk-lutherska kyrkan i den nationella kyrkans namn.

I Lutherska världsförbundet ingår 140 kyrkor i 78 länder. Bland dessa kyrkor finns endast två kyrkor med bara den geografiska beteckningen angiven: Norska kyrkan och Svenska kyrkan (www.lutheranworld.org/Who_We_Are/LWF-Welcome.html).

Namnet Svenska kyrkan är mer ett hinder än en tillgång i det internationella arbetet och utbytet eftersom den nationella identiteten anges som primär och dominant i namnet. Invandrare upplever att kyrkans namn är något av en tröskel att komma över. En del upplever sig till och med som gäster i Svenska kyrkan. Sverige är ju ett mångkulturellt och flerspråkigt land. För att få med även de nya svenskarna som medlemmar i vår kyrka skulle namnbytet betyda en lättare väg in i kyrkan. I USA finns många kyrkor men ingen ”amerikansk kyrka”. Kyrkornas namn talar i stället mer om vad kyrkan står för (identitet) än i vilket land den finns (geografi). Det är hög tid att släppa den nationalistiska orientering som begreppet Svenska kyrkan signalerar.

Namnet är en viktig identitetsbärare. Frågan om förändrat namn på Svenska kyrkan är en symbolfråga av stor vikt. Symbolfrågor och identitetsfrågor av sådan art måste behandlas med stor varsamhet och reflektion.

En möjlighet vore att använda både kortnamnet Svenska kyrkan och det officiella namnet Evangelisk-lutherska kyrkan i Sverige, på engelska Evangelical Lutheran Church in Sweden (ELCS), framför allt i ekumeniska och internationella sammanhang.

Är det inte lika naturligt att det kan finnas två olika namn på Svenska kyrkan som t.ex. Danska kyrkan: Folkekirke och på engelska Evangelical Lutheran Church in Denmark?

Uppsala den 23 juli 2007

Seth Henriksson (Kd)

Previous PageAlla motionerNext Page